T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / FATSA - Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

INŞAAT TEKNOLOJISI ALANI

ALANIN TANIMI
İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI
İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikler ikazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
1. HARİTA VE KADASTRO
Tanımı: Harita ve kadastroculuk ile ilgili arazi ölçümlerive harita çizimi konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal dır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında harita ve kadastroculuk mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. MİMARİ YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI
Tanımı: Mimari yapı teknik ressamlığında proje çizimi,röleve ve maket yapma konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: İnşaat Teknolojisi alanında, yapı teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3. STATİK YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI
Tanımı: Statik yapı teknik ressamlığında proje çizimikonusunda yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal programıdır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında yapı teknikressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip mesle kelemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
4.AHŞAP DOĞRAMA KAPLAMA
Tanımı: Ahşap doğrama ve kaplamacılığı, yapılara aitdoğrama, kaplama ve çizim işlerini yapma konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimverilen daldır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında ahşap doğrama ve kaplamacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
5. PVC DOĞRAMA VE MONTAJ
Tanımı: Plastik doğrama imalât ve montajcılığı; PVC doğramaların çizim, imalat ve montajı ile ilgili işlemlerin yapılması konusunda yeterliklerini kazandırmayayönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında plastik doğramaimalat ve montajcılığı mesleğinin yeterliklerine sahipmeslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
6. BETONARME DEMİR, KALIP VE ÇATICILIK
Tanımı: Betonarme demir, kalıp ve çatıcılık, betonarme kalıp, ahşap çatı ve çizim konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimverilen daldır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında betonarme kalıpçılıkve çatıcılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
7. YAPI YÜZEY KAPLAMA
Tanımı: Sıvacılık, döşeme kaplamacılığı ve sıva, seramik, mermer çizimi konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında, yapıda sıva,seramik ve mermer kaplamacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
8. YAPI DEKORSAYON
Tanımı: Yapıda boya, alçı dekorasyon ve kartonpiyercilik ve renk tasarımı, alçı dekorasyon çizimi konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelikeğitim ve öğretim verilen dal programıdır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında yapıda boya, alçı dekorasyon ve kartonpiyer mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
9. YAPI YALITIM
Tanımı: Yapıda yalıtım ve yalıtım detay çizimlerikonusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitimve öğretim verilen daldır.Amacı: İnşaat teknolojisi alanında yapıda yalıtımcılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
10. DUVARCILIK
Tanımı: Yapıda duvarcılık ve duvar çizimlerikonusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitimve öğretim verilen daldır.Amacı: İnşaat teknolojisi alanında yapıda duvarcılıkmesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanlarıyetiştirmek amaçlanmaktadır.
11. RESTORASYON :
Tanımı: Restorasyon, ahşap-kâgir restorasyonu röleveyapma ve proje çizimleri konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dalıdır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında restorasyon mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
12. İÇ MEKAN TEKNİK RESSAMLIĞI
Tanımı: İç mekân teknik ressamlığında iç mekân projeçizimi ve röleve yapma konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen dal programıdır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında İç mekân teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
13. YAPI LABORATUVARI
Tanımı: Yapı laboratuvar teknisyenliği, yapının inşası sürecinde inşaata ait agrega, çimento, beton ve zemindeneylerinin yapılması konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında inşaat laboratuvarcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
14. ÇELİK YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI
Tanımı: Çelik yapı teknik ressamlığında çelik yapı proje çizimi, röleve yapma konusunda yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: İnşaat teknolojisi alanında çelik yapı teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu, İnşaat Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI
İnşaat Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler,seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Devlet Demir Yolları,
2. Devlet Su İşleri,
3. Türkiye Cumhuriyeti Karayolları,
4. Belediyeler,
5. İller Bankası,
6. Bayındırlık hizmetleri,
7. Havayolları,
8. Petrol araştırmaları,
9. Tapu kadastro,
10. Mimarlık büroları,
11. İnşaat mühendisliği büroları,
12. Harita mühendisliği büroları,
13. PVC İmalat ve montaj sektörü,
14. Ahşap doğrama ve kaplamcılık atölyeleri,
15. Beton santralleri,
16. İnşaat laboratuvarları ,
17. Yapımcı inşaat firmaları vb.yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI
1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanındadiplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için İnşaat Teknolojisi alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında İnşaat Teknolojisi alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiğinde İnşaat Teknolojisi alanında sektör deneyimi olan usta öğretici, teknisyen ve meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'ne göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasında kazandığı (bilgi, beceri ve tavırlar) yeterlikler,
2. Okulda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıklarıtüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlereolanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, İnşaat Teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynıyeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ
1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftansonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenmeiçin ayrılmış dağılımı, İnşaat Teknolojisi alanıhaftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikleri uygulanır.
1. Öğretmenler, öğrenciye rehberlik eder.
2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.
4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.
5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.
6. Öğrenciye yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem veteknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR
Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, inşaat sektöründe bulunan firmalar ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelikolarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerilerikazanabilecektir.
2. İnşaat Teknolojisi alanının temel yeterliklerine sahipolabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterliklerikazanabilecektir.

EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
İnşaat Teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesinde yeralan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.

ALÇI DEKORASYON

AHŞAP YAPI SISTEMLERI

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.12.2015 - Güncelleme: 20.04.2022 14:19 - Görüntülenme: 1968
  Beğen | 0  kişi beğendi