T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / FATSA - Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MAKINA TEKNOLOJISI ALANI

ALANIN TANIMI
Makine Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI
Makine Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
1. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYELMODELLEME
Tanımı: Endüstriyel modellemecinin sahip olduğu,endüstriyel döküm ve kalıplama tekniğine uygun üretime yönelik modelleme ve prototiplerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.A macı: Makine teknolojisi alanında endüstriyel modellemeci yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
2. BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI
Tanımı: Makine Ressamının sahip olduğu, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Makine Teknolojisi alanında makine ressamı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3.ENDÜSTRİYEL KALIP
Tanımı: Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, sac metalkalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapmayeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimverilen daldır. Amacı: Makine Teknolojisi Alanında Endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
4. BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI
Tanımı: Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu,klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgahlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Makine teknolojisi alanında Bilgisayarlı Makine imalatıçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
5. MERMER İŞLEME
Tanımı: Mermer işlemecisinin sahip olduğu, mermerkesme ve işleme tezgahlarında imalat işlemleriniyapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim veöğretim verilen daldır. Amacı: Makine Teknolojisi alanında Mermer işlemeci yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
6. MAKİNE BAKIM ONARIM
Tanımı: Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu,makinelerin temel bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimverilen daldır. Amacı: Makine Teknolojisi alanında makine bakım veonarımcısı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu Makine Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmay auygun olmalıdır.

İSTİHDAALANLARI
Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler,seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikle rdoğrultusunda;
1. Makine Tasarım ve çizim sektöründe,
2. Talaşlı imalat sektöründe,
3. Endüstriyel modelleme sektöründe,
4. Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,
5. Makine bakım ve onarım işlerinde,
6. Mermercilik sektöründe vb.yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİMORTAMLARI VEDONANIMLARI
1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanındadiplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belgeve sertifika programlarının uygulandığı her tür vederecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için Makine Teknolojisi alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

EĞİTİMCİLER
1. Programın uygulanmasında Makine Teknolojisi alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimiolan alan öğretmenleri görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Makine Teknolojisi alanında sektör deneyimi olan usta öğretici, teknisyen ve meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VEDEĞERLENDİRME
Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları SınıfGeçme ve Sınav Yönetmeliği'ne göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasındakazandığı (bilgi, beceri ve tavırlar) yeterlikler,
2. Okulda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıklarıtüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.

YATAY VE DİKEYGEÇİŞLER
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götürentüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, MakineTeknolojisi alanının devamı niteliğindekiprogramların veya bu alana en yakın programlarınuygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçişyapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğeryüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ
1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Makine Teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEMVE TEKNİKLERİ
Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireyselöğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.
1. Öğretmenler, öğrencilere rehberlik eder.
2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.
4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.
5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.
6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntemve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİYAPILACAK KURUMVE KURULUŞLAR
Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, makine teknolojisi sektöründe yer alan işletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİKAZANIMLARI
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Makine Teknolojisi alanının temel yeterliklerin esahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Makine Teknolojisi alanı; haftalık ders çizelgesinde yeralan dersler ve bu derslerin altındaki modülleriniçeriğindeki eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.

MAKINA BAKIM VE ONARIMI

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.12.2015 - Güncelleme: 20.04.2022 14:20 - Görüntülenme: 1909
  Beğen | 0  kişi beğendi